شنبه، ۶ مرداد ۱۴۰۳
مشاهده کامل ویدیوی توضیحات
لنزهای اسکلرال: لنز اسکلرال که به عنوان لنز تماسی اسکلرال نیز شناخته می شود، نوع مدرنی از لنزهای تماسی است که با قطر زیاد خود، روی قرنیه (قسمت شفاف جلوی چشم) را پوشانده و بدون فشار بر قرنیه، بر روی صلبیه (سفیدی چشم) قرار میگیرد. این عدسی با ایجاد یک سطح شفاف و صیقلی در جلوی چشم، باعث بهبود بینایی برای مشکلات بینایی ناشی از قوز قرنیه و سایر مشکلات قرنیههای نامنظم، میشود.
از آنجا که این لنزها بر روی صلبیه قرار میگیرند، گاهی به آنها، لنزهای صلبیه هم میگویند. لنزهای اسکلرال که قابل نفوذ اکسیژن هم هستند، بر خلاف لنزهای معمولی که روی قرنیه قرار میگیرند، فاصلهای را بین قرنیه و لنز ایجاد میکنند. لنزهای اسکلرال قبل از نصب با مایع ایزوتونیک پر میشوند . فضای بین قرنیه و سطح پشتی لنز اسکلرال، به عنوان یک مخزن اشک مصنوعی عمل میکند تا به مرطوب شدن چشم کمک کند. این رطوبت برای رفع خشکی چشم بسیار کمک کننده است و برای افرادی که از بیماری خشکی شدید چشم رنج میبرند، بسیار درمانگر است.
از مشخصات این لنزها میتوان به این موارد اشاره کرد:
لنزهای اسکلرال قابل نفوذ اکسیژن هستند
قطر آنها بزرگتر از لنزهای تماسی معمولی است ( از 14 تا 24 میلیمتر)
سخت و بزرگتر از قرنیه هستند
لنزهای اسکلرال با دیگر لنزهای تماسی قرنیه، تفاوت دارند؛ زیرا فضایی بین قرنیه و عدسی ایجاد می کنند که پر از مایع است. این فضای ایجاد شده که با مایع پوشانده شده، باعث ایجاد یک محیط درمانی برای بیماریهای سطح چشم مانند قوزقرنیه میشود. لنزهای اسکلرال مدرن، از پلیمری با نفوذپذیری بالای اکسیژن ساخته شدهاند. این لنزها که معجزه قرن نامیده میشوند، در طراحی خود منحصر به فرد هستند؛ زیرا بر روی صلبیه (قسمت سفید چشم) قرار می گیرند و توسط آن حمایت می شوند. علت این موقعیت منحصر به فرد در لنزهای تماسی، این است که معمولا افرادی که بیماریهای قرنیه دارند، از گذاشتن لنزهای تماسی معمولی بر روی چشمهاشان احساس ناراحتی میکنند. چرا که آن لنزها بر روی قرنیه قرار میگیرند.
در مقایسه با لنزهای تماسی معمولی، لنزهای اسکلرال به طور قابل توجهی بیشتر به بیرون برآمده می شوند. فضای بین قرنیه و لنز، پر از اشک مصنوعی است. مایعی که در یک مخزن الاستیک نازک قرار داشته و با بینظمیهای قرنیه، تغییر شکل یافته، مطابقت پیدا میکند و به راحتی بینایی افراد را، در سطح بالایی بازیابی میکند.
این لنزها معمولا بزرگتر از لنزهای سخت هستند و روی صلبیه (سفیدی چشم) قرار میگیرند. بنابراین مانند لنزهای نرم ، حس راحتی را در افراد بوجود می آورند. جنس این لنزها، سخت تر از لنزهای نرم است؛ بنابراین از لنزهای نرم، وضوح دید بیشتری دارند. اما در عین حال، نرمتر راحت تر از لنزهای سخت هستند؛ پس راحتی تحمل لنز نرم را به فرد میدهد.
از کاربردهای لنزهای اسکلرال میتوان به این موارد اشاره کرد:
درمان قوز قرنیه
درمان نامنظمی قرنیه
درمان خشکی چشم شدید
درمان آستیگماتهای بالا و نامنظم
درمان نزدیکبینی و دوربینیهای بالا
اختلالات اکتاتیک قرنیه (اکتازی قرنیه)
سندرم شوگرن
همانطور که گفته شد، لنزهای اسکلرال برای درمان قوز قرنیه (کراتوکونوس) ، بسیار کارآمد و مثمر ثمر میباشند. کراتوکونوس یا قوزقرنیه میتواند بینایی شخص را بسیار کاهش دهد. از طرفی افراد مبتلا به این بیماری، مستعد عملهای لیزری چشم نمیباشند. حتی در برخی موارد، اینگونه افراد با عینک هم نمیتوانند دید دلخواه خود را داشته باشند. لذا لنز اسکلرال و مینی اسکلرال ، بهترین گزینه برای اصلاح صددرصدی دید در افراد دارای قوز قرنیه و نازکی قرنیه میباشد.
همچنین این لنزها به جهت محیط پر از مایع بین لنز و قرنیه، برای کنترل و رفع خشکی چشم هم بسیار کارآمد هستند. این مسئله در مورد خشکیهای شدید چشم هم صدق میکند.
حتی کسانیکه بیماری قرنیه ندارند، اما دارای آستیگماتهای بالا یا آستیگماتهای نامنظم هستند، میتوانند از لنزهای اسکلرال استفاده نمایند. هیچ محدودیتی در شماره لنزهای اسکلرال وجود ندارد. این لنزها میتوانند برای افرادی با نزدیکبینی بالا، دوربینی بالا و آستیگمات بالا و ترکیبی از این حالتها تجویز شوند. این لنزها بصورت منحصر بفرد برای قرنیههای متفاوت و با درنظر گرفتن ویژگیهای فردی قرنیه، تجویز میشوند.
طیف گسترده ای از اشخاص با بیماریهای مختلف بینایی وجود دارند که ناچار از لنزهای تماسی استفاده میکنند. البته امروزه راه حلهای پیشرفتهای برای رفع عیوب انکساری چشم وجود دارد؛ اما متاسفانه همه افراد شرایط مناسب برای عملهایی نظیر لیزیک چشم یا عمل لازک چشم و همچنین فمتولیزیک را ندارند. بخصوص افراد با قوزقرنیهی بالا، اصلا کاندید مناسبی برای عملهای لیزری ( Lasik , PRK , Lasak , …) نیستند .
لنزهای اسکلرال شرایط بسیار عالی را برای استفادهی این افراد فراهم کرده تا به راحتی بتوانند دوباره امید به بینایی را داشته باشند و از دیدی شفاف و عالی بهرهمند شوند. این لنزها برای اشخاصی با این مشکلات بسیار مناسب است:
افراد مبتلا به نزدیکبینیهای بالا
افراد مبتلا به دوربینیهای بالا
افراد مبتلا به آستیگمات بالا
افراد مبتلا به آستیگماتهای نامنظم
افرادی که به علت نازکی قرنیه، قادر به عمل لیزیک نیستند
افرادی که به علت قوزقرنیه، قادر به عمل لیزیک نیستند
چشم های دارای مشکلات قرنیه از جمله کراتوکونوس (قوز قرنیه)، قرنیه های نامنظم، اکتازی قرنیه
چشمهایی که تحت عمل پیوند قرنیه قرار دارند
افرادی که خشکی چشم شدید دارند
چشمهایی که قبلا تحت عمل لیزیک، پی آر کی، و لازک قرار گرفته اند و امکان دوبارهی عمل را ندارند
شماره های بالای چشم که امکان عمل لیزری برایشان میسر نیست
قرنیه های ضربه خورده
افراد دچار پیر چشمی
کسانیکه استفاده از لنزهای تماسی هارد (سخت)، برایشان دشوار است
پیشرفت های روز افزون در زمینهی فناوریهای طراحی لنزهای تماسی، به تولید کنندگان این لنزها، این امکان را میدهد تا لنزهای اسكلرال را طوری طراحی نمایند كه بتوانند توسط آنها، طیف گستردهتری از بیماریهای چشمی را درمان نمایند. بعنوان مثال لنزهای اسكلر bifocal که برای درمان پیرچشمی مناسب هستند. همچنین لنزهای اسکلرال برای افرادی که عمل پیوند قرنیه را انجام دادهاند ، بسیار مناسب و کاربردی بوده و میتوانند دید بسیار خوبی را به فرد بدهند؛ در عین حال که آسیب و تداخلی با این عمل ندارند.
لنزهای اسکرال مزایای بسیار زیادی برای بیماریهای متعدد چشم، نظیر قوزقرنیه ،خشکی چشم، تنبلی چشم، آستیگماتهای نامنظم و ... دارند که به برخی از آنها اشاره میکنیم:
1- لنزهای اسکلرال دید عالی و شفافتر از لنزهای معمولی تماسی دارند.
2- ایمنی بالا برای انواع قرنیه ها و مشکلات قرنیه ای ، از دیگر مزایای آنهاست.
3- این لنزها راحتی بالایی به سبب تماس نداشتن با قرنیه و سوار شدن روی صلبیه (سفیدی چشم) دارند.
4- لنزهای اسکلرال بهترین روش برای اصلاح آستیگماتهای نامنظم چشم هستند.
5- لنز اسکلرال و مینی اسکلرال، بهترین گزینه برای اصلاح صددرصدی دید در افرادیست که قادر به عمل لیزری نیستند.
6- هیچ محدودیتی در شماره لنزهای اسکلرال وجود ندارد. این لنزها میتوانند برای افرادی با نزدیکبینی بالا، دوربینی بالا و آستیگمات بالا و ترکیبی از این حالتها تجویز شوند.
7- این لنزها بصورت منحصر بفرد برای قرنیههای متفاوت و با درنظر گرفتن ویژگیهای فردی قرنیه، تجویز میشوند.
8- معمولا لنزهای اسکلرال را بسیار طولانی مدت میتوان استفاده نمود. بنابراین از نظر اقتصادی هم بهصرفه میباشد.
9- میدان دید لنزهای اسکلرال بیشتر از لنزهای دیگر است .
10- از این لنزها میتوان برای خشکی چشم که بر اثر عوامل و بیماریهای مختلف ایجاد میشوند استفاده نمود. برای مثال سندرم استیون جانسون ، خشکی چشم شارلوت و...
11- به علت بزرگی آنها و قرارگرفتن بر روی صلبیه، با پلک زدن مداوم بیرون نمیافتند و بسیار پایدارند.
12- به دلیل داشتن مخزن اشک مصنوعی، چشم را مرتب آبرسانی میکنند.
13- این لنزها هم بینایی را اصلاح مینمایند و هم باعث بهبود بیماریهای سطح چشم میشوند.
همیشه بایست از لنزهای تماسی مراقبت ویژه انجام داد. چرا که در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی، این لنزها میتوانند براحتی انواع باکتری و ویروس را به چشمان شما انتقال دهند. در زیر ما برخی از روشهای مراقبت و نگهداری از لنزهای اسکلرال را برای شما بیان میکنیم:
همواره دستهای خود را پیشاز لمس چشم و لمس لنزهای اسکلرال ، خوب بشویید
لنزهای اسکلرال را با محلولهای چندمنظوره مخصوص، با دستهای تمیز به آرامی بشویید
لنزها را پس از پرکردن با محلول تازه ، در محفظه ی مخصوص خود قرار داده و درب آن را ببندید
هربار از محلول تازه استفاده کنید
کیت لنز (جای مخصوص لنز) خود را هر 3 ماه یکبار تعویض کنید.
همواره با اوپتومتریست خود در این موارد مشورت نمایید.
اگر از این لنزها درست استفاده نشود، استفاده از آنها میتواند عوارضی داشته باشد. برای مثال اگر بهداشت و پاکیزگی این لنزها راعیت نشود، میتوانند باعث عفونت در چشم شوند.
همچنین بایست نصب این لنزها را از اپتومتریست خود بخوبی بیاموزید. چرا که نصب اشتباه و استفاده نادرست از این لنزها، میتواند آسیبزا باشد. پس هنگام خرید لنز اسکلرال از کلینیک چشم ساسانی استفاده از آنها را بخوبی بیاموزید و در حفظ پاکیزی آنها بکوشید.